С внимание слушах изказването на Президента на Р България г-н Румен

...
С внимание слушах изказването на Президента на Р България г-н Румен
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Потресен съм от позицията на президента за Северна Македония

" С внимание слушах изявлението на Президента на Р България господин Румен Радев при среща с представители на българи от Северна Македония.

Не укривам, че досега съм подкрепял отношението му по наболелия въпрос и съм се изказвал позитивно за него.

Но какво беше моето учудване и шок, когато чух за „ новата ” позиция на Република България, дефинирана от президента, който сега действително ръководи страната ни ", декларира пред " Труд " археологът проф. Николай Овчаров.

" А тя е, че би трябвало да загърбим историческите въпроси и да се насочим само към проблемите на българите в Северна Македония.

Естествено техните болки са от извънредно значение за всички хора от нашата нация.

Но по какъв начин да изоставим историческата проблематика, когато тя стои в основата даже на съществуването към момента на някакви българи в държавното образувание, наречено през днешния ден Северна Македония.

Та нали в случай че ги няма историческите предпоставки, те не биха могли дори да се нарекат българи.

Защото в случай че предадем нашата история, ще би трябвало да обясняваме на нашите деца, че Самуил е може би бил и „ македонски ” цар.

Че неговият племенник, цар Иван Владислав, нещо се е объркал, когато е заповядал да изсекат с едри букви в Битолския надпис, че е „ българин родом ”, царството му е „ българско ”, а народът му е „ български ”.

Че братя Миладинови може би са събирали „ македонски ”, а не български песни, както самите те ясно означават.

Че възрожденците от ХІХ в. на територията на така наречен през днешния ден Северна Македония като Христофор Жефарович и Кирил Пейчинович са лъгали хората, когато са написали на първите страници на своите книги, че са ги сътворили на „ препростейши български език ”.

Не господин Радев, не може да обърнем фокуса от историята към актуалните проблеми.

Защото точно тази просвета е безапелационна, че няма народ без история. Нашите съседи основават своята нация, крадейки история от съседите и най-много от нас.

Гърците, както постоянно, бяха безапелационни и пределно ясни, отстоявайки своята историческа позиция. Битката с клеветите на северните македонци продължи десетилетия, само че най-после победиха. Нека и ние застанем твърдо на нашата пределно ясна позиция.

Защото историческата истина е с нас! ", авършва Овчаров, написа обстоятелства.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР